Dynobil Oto Ekspertiz
Dynobil Oto Ekspertiz

Oto Ekspertiz Raporu Nasıl Okunur? Temel Bileşenleri Nelerdir?

Oto ekspertiz raporu, aracın teknik durumu hakkında bilgilerin yer aldığı çok özel bir belgedir. Genellikle ikinci el araç alım-satım işlemlerinde ön plana çıkar. Araç ekspertiz kontrolü sonrasında oluşturulan raporda yer alan temel bileşenler ve bu bileşenlerin nasıl okunması gerektiğine dair bilgiler şu şekilde sıralanabilir:
• Aracın Mekanik Durum Analizi: Gösterge paneli, enjeksiyon ve abs başta olmak üzere çeşitli sistemlerin kontrolünü içerir.
• Araç Gövdesi ve Boya Durumu Değerlendirmesi: Aracın kaportası değerlendirilir. Aynı zamanda araçta orijinal boya dışında herhangi bir boya kullanılıp kullanılmadığı tespit edilir.
• Motor Performansı ve İç Sistemlerin Kontrolü: Motorun yağ seviyeleri, durumu, yağ değişim geçmişi değerlendirilir.
• Lastikler ve Süspansiyon Sistemi İncelemesi: Lastiklerin aşınma durumu, lastiklerin basınçları, süspansiyon sisteminin sorunlu olup olmadığı incelenir.
• Elektrik Sistemleri ve Elektronik Donanımların Kontrolü: Farlar, fren lambaları, aracın akü durumu kontrol edilir.
• Araç İçi ve Dışı Ekstra Donanımların Değerlendirilmesi: Araç koltukları, klima ve ısıtma sistemleri, ayna ve camlar; araç içi ve dışı ekstra donanımların değerlendirilmesi adımında yer alır.
• Kaza ve Hasar Geçmişi: Araçtaki çarpma izleri, hasar incelenerek aracın kaza geçmişi tespit edilir.
Belirtilen adımların her biri, ikinci el araç değerlendirme bakımından oldukça önemlidir.

Araç Mekanik Durumu Analizi: Ne Aramalısınız? Araç mekanik kontrolü, ekspertiz raporu değerlendirme adımları arasında yer alır. Aracın motor durumu, yağ seviyeleri ve yağ değişim geçmişi; motor kontrolü sırasında değerlendirilir. Bunun yanı sıra şanzıman ve fren sistemi değerlendirilerek herhangi bir sorun bulunup bulunmadığı tespit edilir. Aracın motorunda yağ sızıntıları olabilir. Bunun yanı sıra şanzıman sistemi kapsamında vites değişimlerinde çeşitli sorunlar bulunabilir.

Araç Gövdesi ve Boya Durumu Değerlendirmesi Kaporta başta olmak üzere aracın herhangi bir bölgesinde boya bulunup bulunmadığı tespit edilir. Gövde ve boya durumu analizi kapsamında aracın herhangi bir yerinde boya bulunuyorsa boyanın kalındığı üzerinden tespit yapılır. Boya konusunda aracın fabrika çıkışının esas alındığını belirtmek mümkündür. Ayrıca araç gövde yapısı, araç bakım ve kontrol rehberi kapsamında değerlendirilir. Araç gövdesindeki bükülme ve deformasyon izleri incelenir.

Motor Performansı ve İç Sistemlerin Kontrolü Motor sağlığı analizi, motor performansının ölçülmesini sağlar. Bu kapsamda aracın motorunun incelenebilmesi için motor kaputu açılır. Motorun genel durumu, kablo bağlantıları ve daha pek çok husus incelemeye alınır. Aynı zamanda motor yağ seviyeleri incelenir. Motorda herhangi bir kaçak bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Araç çalıştırılır ve motorun olağan şekilde çalışıp çalışmadığı detaylı bir şekilde gözlemlenir. Bunun yanı sıra vites değişimleri, gaz sistemi tepkisi; motor performansı kapsamında incelenir. İç sistemlerin kontrolü kapsamında elektronik sistemler, ısıtma sistemleri, gösterge paneli kontrolü ve araç içi ses sistemi incelemeye alınır. Herhangi bir sorun bulunup bulunmadığı tespit edilir.

Lastikler ve Süspansiyon Sistemi İncelemesi Lastikler ve süspansiyon sistemi incelemesi, lastik durumu kontrolü başta olmak üzere çeşitli adımları içerir. Bu adımda ön plan işlemler şu şekilde sıralanabilir:
• Lastiklerin dış yüzeyleri detaylı bir şekilde incelenir. Lastikte aşınma ya da çatlak bulunup bulunmadığı kontrol edilir.
• Lastiklerin basıncı kontrol edilir. Tavsiye edilen basınç değerlerine uygun olup olmadığı belirlenir.
• Amortisörlerin sızıntı yapıp yapmadığı belirlenir.
• Araç park durumundayken süspansiyon sisteminin sağlamlığı belirlenir.
Süspansiyon sistemi değerlendirmesi ve diğer adımların her biri, ekspertiz çalışmalarında önemli bir yer edinir.

Elektrik Sistemleri ve Elektronik Donanımların Kontrolü

Araç elektrik sistemleri incelemesi; şarj sistemlerinin kontrolü, elektriksel aksam kontrolleri, araç içi elektrik tesisatı kontrolü başta olmak üzere çeşitli adımları kapsar. Elektrik sistemi arızaları ve potansiyel sorunlar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
• Şarj kablosu ya da kablolardaki hasarlar
• Sinyaller, farlar ve stop lambalarındaki arızalar
• Motor kontrol ünitesi hataları
• Radyo ve navigasyon özelliklerinin çalışmaması Bu ve bunun gibi sorunlar elektrik sistemi arızaları arasında yer alır.

Araç İçi ve Dışı Ekstra Donanımların Değerlendirilmesi Araç alım satım ipuçları kapsamında, araç içi ve dışı ekstra donanımların değerlendirilmesi gerekir. Bu noktada;
• Aracın koltukları, zemin döşemesi ve tavan kaplaması incelenir.
• Araç içerisindeki elektronik sistemler kontrol edilir.
• Araçtaki özel iç aydınlatma sistemleri, özel ses sistemleri incelenir.
• Jantların ve kaplamaların durumu tespit edilir.
Araca eklenen ya da modifiye edilen özellikler aracın değerini genellikle yükseltir.

Kaza ve Hasar Geçmişi: Raporlardaki İpuçları
Aracın kaza geçmişi kontrol, hasar ve kaza durumlarının belirlenmesini sağlar. Bu kapsamda şu adımlar gerçekleştirilir:
• Aracın geçmişteki kazaları detaylı bir şekilde analiz edilir.
• Hasar kaydı analizi kapsamında aracın geçmişte aldığı hasarların derecesi belirlenir. Kaza sonrası ciddi onarımların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği belirlenir.
• Aracın hasar sonrası profesyonel bir şekilde onarılıp onarılmadığı tespit edilir. İyi bir onarım, aracın uzun süreli kullanımına etkide bulunur. Bunun yanı sıra aracın doğru bir şekilde onarılması, güvenli kullanımı da doğrudan etkiler.
• Araçta kullanılan yedek parçaların orijinalliği, araç sistemlerinin doğru şekilde çalışmasına etkide bulunur. Dolayısıyla hangi parçaların değiştirildiği ve ne tür yedek parçaların kullanıldığı tespit edilir.
• Geçmiş hasarlara yönelik sigorta şirketi raporları değerlendirmeye alınır. İlgili raporların, aracın onarım süreci ile ilgili bilgi vermesi olanaklıdır.
Her bir adım, aracın kaza geçmişine ve hasar kaydına yönelik önemli hususlar arasında yer alır.

Rapor Sonuçlarının Yorumlanması ve Alınacak Kararlar Ekspertiz raporu yorumlama noktasında ön plana çıkan hususlar şu şekilde sıralanabilir:
• Kaza raporları incelenir. Aracın hangi bölgelerinde hasar bulunduğu tespit edilir. Böylelikle araçtaki hasarın ciddiyeti belirlenir.
• Hasar raporları ile aracın hangi tür hasarlara maruz kaldığı ile ilgili detaylı bilgiler edinilir.
• Aracın düzenli bakıma girip girmediği tespit edilir. Böylelikle aracın genel sağlığı hakkında detaylı bilgi edinilir.
• Araçta renk farklılıkları bulunup bulunmadığı dikkate alınır.
Belirtilen unsurların her biri, araç güvenlik kontrolleri kapsamında yer alır. Rapor sonuçları, araç alım-satım işlemlerinde önemli bir yer edinir. Eğer araçta çok fazla hasar varsa aracın fiyatı çok daha düşük olabilir. Bunun yanı sıra hasarsız ve sorunsuz bir aracın fiyatı diğerlerinden çok daha yüksek olabilir. Dynobil, sektörde 15 yıldan çok daha uzun bir süredir çalışmalarda bulunarak yenilikçi oto ekspertiz çözümleri sunar. Farklı türde oto ekspertiz paketleri arasından arzu ettiklerinizi seçebilir, aracınızın ekspertiz çalışmalarının profesyonel bir şekilde yapılmasını sağlayabilirsiniz. Dynobil, gelişmiş oto ekspertiz çalışmalarıyla her zaman sizlerle!