Dynobil Oto Ekspertiz
Dynobil Oto Ekspertiz

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Kaza tespit tutanağı, maddi hasarın ortaya çıktığı durumlarda zabıta veya polis gibi kolluk kuvvetlerinin olay yerine gelmeden sürücülerin kendi aralarında anlaşmalarını sağlayan resmî belgedir. Bu tutanağın doldurularak bir belge haline dönüştürülebilmesi için kazaya en az iki araç karışmalıdır. Dolayısıyla tek aracın karıştığı herhangi bir türden kazada, kaza tespit tutanağı tutulamaz. Ayrıca yaralanma ve ölüm gibi istenmeyen durumların ortaya çıktığı hallerde de yine kaza tespit tutanağının tutulması mümkün değildir. Bu tarz kazalarda mutlaka olay yerine kolluk kuvveti gelmeli ve tutanak, polis tarafından tutulmalıdır. Kaza tespit tutanağı, sürücüler kadar sigorta şirketleri için de önemlidir. Sürücülerin bu kapsamda kazaya neden olan duruma dair tüm detayları tutanakla birlikte dosya haline dönüştürmelidir.

Kaza Tespit Tutanağının Amacı ve Önemi Nedir?

Kaza tespit tutanağı, temel olarak kazanın nasıl meydana geldiğini belgelendiren bir rapordur. Dolayısıyla bu tutanağın amacı, kazanın nasıl oluştuğunu belgelendirmektir. Bununla birlikte kaza tespit tutanağı, tek başına kusurun hangi sürücüde olduğunu kanıtlayan bir belge değildir. Sadece, kazanın meydana gelme biçimini ortaya koyar. Kaza sonucunda hangi sürücünün kusurlu olduğu, sigorta şirketi tarafından yapılan bağımsız değerlendirmeler sonucunda belirlenir. Sigorta şirketlerinin yönetim politikalarına ve işleyişlerine göre farklılık göstermekle birlikte çoğu zaman tutulan kaza tespit tutanağı sonucunda hangi sürücünün kusuru olduğu üç iş günü içerisinde belirlenir. Yapılan değerlendirme sonucunda sürücülerin kusur oranı; %0, %50 ya da %100 oranları üzerinden belirlenir. Ayrıca kaza tespit tutanağı, sigorta işlemleri açısından önem arz eder. Keza sigorta şirketleri, sigorta sözleşmesinin gereği olanları yapmak için sürücülerden kaza tespit tutanağının içerisinde yer aldığı belli başlı dosyalar talep eder. Sürücüler, sigorta şirketlerine; kaza tespit tutanağının tutulduğu tarihten itibaren 2 yıl içerisinde tutanağı göndermelidir. Kazaya karışan aracın sürücüsü tarafından tutulan tutanak, Sigorta Bildirim ve Gözetim Merkezi’ne gönderilir. Sigorta Bildirim ve Gözetim Merkezi, tüzel kişilik olan bir kurumdur ve birlik statüsündedir. Dolayısıyla sadece maddi hasarın olduğu, ölüm ya da herhangi bir yaralanmanın bulunmadığı kazalarda sürücülerin kaza tespit tutanağı tutması, sigortacılık faaliyetlerinin devam ettirilmesi açısından hayati bir öneme sahiptir. Kaza tespit tutanağı tutmanız, sigorta şirketinizin sigorta sözleşmesinin gereğini yerine getirmesi açısından zorunludur.

Kaza Tespit Tutanağı Gerekli Belgeler Nedir? Kaza tespit tutanağı düzenlenirken bazı bilgi ve evraklara ihtiyaç vardır. Bununla birlikte tutanağın sigorta şirketine gönderilmesi halinde de yine bazı belgeler gerekir. Tutanağı tutarken hazır olması gereken belgeler ve sürücülere ait tutanakta yer alması gereken bilgiler şu şekildedir:

• Kaza tespitinin yapılması için gerekli olan standart kaza tespit tutanağı.
• Görgü tanıklarının görüşleri (varsa),
• Araçların karıştığı kazaya ve araçlarda oluşan hasarın detaylı fotoğrafları,
• Kazaya karışan tüm araçların ruhsatlarının fotokopisi,
• Araç sahiplerinin banka hesap bilgileri,
• Sürücülere ait alkol tespit raporları ve ehliyetlerinin fotokopisi,
• Araç sahibi ve/veya sürücülerin T.C. Kimlik Numaraları

Bununla birlikte kazaya araçlardan biri ya da birkaçının kaza tespit süreci vekaleten takip ediliyorsa; vekalet eden üzerine düzenlenmiş vekaletname örneği, banka hesap bilgileri, IBAN numarası ve T.C. Kimlik Numaralarıdır.
Ayrıca kaza tespit tutanağının zorunlu trafik sigortası ya da kasko sigortası kapsamında sigorta şirketlerine gönderilmesi halinde, sigorta şirketi tarafından talep edilen belgeler de bu tutanağa ek olarak şirkete gönderilmelidir. Bu belgeler ise;
• Sürücülere ait ehliyet ve ruhsatın fotokopileri,
• Kaza sonrasında çekilen ve hasarın boyutlarını ortaya koyan fotoğraflar,
• Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı,
• Poliçenin fotokopisi
Şeklindedir. Bu belgeler, sigorta şirketlerinin hasar tespit departmanları tarafından devralınarak incelenir ve 3 iç günü içerisinde sürücülerin kusur oranı, ilgili departman tarafından belirlenir.

Tutanağı Kim Doldurmalıdır? Kaza tespit tutanağı, kazaya karışan tüm araçların sürücüleri tarafından doldurulmalıdır. Kazaya karışan araç sürücülerinin ruhsat sahibi olmaması durumunda da bu şart geçerlidir. Yani, tutanağı araç ruhsat sahibi değil, kazaya karışan sürücüler doldurmalıdır. Ayrıca kazaya karışan tarafların tamamının form üzerinde ıslak imzalarının bulunması gerekir. Bununla birlikte kaza tespit tutanağının en az iki araç sürücüsü tarafından doldurulması gerektiği de unutulmamalıdır. Yani, tek bir aracın karıştığı kazalarda kaza tespit tutanağı tutulamaz. Tutulsa dahi bu tutanak resmi olmayacaktır. Ayrıca kaza tespit tutanağı tutarken dikkat etmeniz gereken önemli bir husus vardır. Belirtildiği gibi tutanak üzerinde kazaya karışan tüm sürücülerin ıslak imzaları bulunmalıdır. Keza, bazı durumlarda çok fazla sayıda araç ve sürücüsü kazaya karışabilir. Bu tarz durumlarda tutanağın fotokopi ile çoğaltılarak tüm sürücülerde bulunması gerekebilir. Tutanak fotokopi ile çoğaltılmış dahi olsa bu belgelerde mutlaka kazaya karışan tüm sürücülerin ıslak imzası bulunmalıdır. Dolayısıyla her bir fotokopiye sürücülerin ayrı ayrı imza atması gerekir. Kazaya karışan tarafların, sayılarına bakılmaksızın birinin tutanak üzerinde ıslak imzası bulunmaması halinde tutanak geçerli olmayacaktır. Ayrıca tutanağın mutlaka okunur bir yazı ile doldurduğundan emin olmanız da fayda vardır. Böylelikle ileride çıkabilecek olası aksaklıkları önleyebilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur? Kaza tespit tutanağının standart tasarımı, hemen her sürücünün kolaylıkla anlayabileceği şekildedir. Dolayısıyla tutanağı, herhangi bir zorlukla karşılaşmadan ve oldukça basit bir şekilde doldurmanız mümkündür. Fakat tutanağı doldururken dikkat etmeniz ve gözden kaçırmamanız gereken belli başlı durumlar vardır. Bu doğrultuda tüm bilgileri eksiksiz, doğru ve anlaşılır şekilde kayıt altına aldığınızdan emin olmalısınız. Kaza tespit tutanağı doldururken yapmanız gerekenler adım adım şu şekildedir:
• Öncelikle kaza saatini ve tarihinin girilmesi gerekir.
• Kaza tespit tutanağında kaza yerini; semt, mahalle, sokak, cadde ve şehir bilgileri olacak şekilde yazın.
• Kazanın görgü tanıkları, adresler vb. bilgilerin girilmesi gerekir.
• Araç bilgileri ve poliçe bilgileri kaza tespit tutanağına yazılmalıdır.
• Kazaya uygun “kaza tipi”nin seçilmesi gerekir.
• Aracın yeşil kart bilgileri doldurulmalıdır.
• Aracın darbe aldığı bölümler kaza tespit tutanağında belirtilmelidir.
• Kaza anının resminin çizilmesi gerekir.
• Kazaya karışan iki tarafında görüşleri kaza tutanağında belirtilmeli.
• Kazaya karışan kişilerin ıslak imzası atılmalıdır.

Tüm bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde girerek, her sürücüde bir tane ıslak imzalı tutanak bulunduğundan emin olarak işlemleri tamamlayabilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağı Hukuki Süreçte Nasıl Kullanılır? Kaza tespit tutanaklarının hukuki süreç içerisindeki işlevi, Yargıtay tarafından verilen kararlar belirlenmiştir. Yargıtay’ın ilgili kararına göre bu tutanaklar, tek başlarına hüküm oluşturmak için yeterli değildir. Bu tutanakların hukuki alandaki en önemli geçerliliği, maddi durumun belirlenmesi ve itiraz halinde denetlemenin yapılması üzerinedir. Buna karşın kaza tespit tutanağı, aksi kanıtlanmadığı müddetçe delil vasfına sahip olan bir belgedir. Dynobil ile aracınız ve sizin için en iyi çözümlere cazip fiyat avantajları ile ulaşabilirsiniz. Dynobil ayrıcalıkları ve kalitesi ile kaza sonrasında bakım ve onarım sürecini yönetebilir, ekspertiz desteği alarak aracınız değer kaybına ilişkin raporlandırma yapabilirsiniz.