Dynobil Oto Ekspertiz
Dynobil Oto Ekspertiz

Tramer Kaydı Nedir? Tramer Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç alım süreçleri sırasında ihtiyaç duyulan en önemli bilgilerden biri araçlara ait tramer sorgulama işlemleriyle elde edilir. Bu bilgiler, aracın satın almadan önceki tarihlerde kazaya karışıp karışmadığını, sigorta işlemleriyle ilgili detayları ve herhangi bir hasarın bulunup bulunmadığını öğrenmeye yarar.

Tramer kaydının sorgulamasında elde edilen bilgiler alım-satım sürecinde fiyatların belirlenmesinden pazarlık detaylarına kadar pek çok unsuru yakından ilgilendirir. Dolayısıyla araç alım-satım sürecinde olan veya aracını satmak isteyen kişilerin “tramer kaydı nedir?” ya da “tramer kaydı sorgulama nasıl yapılır?” gibi konularda bilgi edinmesi önem taşır.

Tramer kaydına ilişkin tüm detaylara ve sorgulama sürecine dair adımlara yazımızı inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Tramer Nedir?

Tramer kaydı konusunda bilgi edinmenin ilk adımlarından biri “tramer nedir?” sorusunun yanıtını bulmaktır.

Tramer; araçların tescil tarihinden itibaren yapılan tüm sigortalarına ilişkin detayların bulunduğu ve hasar süreçlerine sebep olan kazaların kaydının tutulduğu bilgi deposu olarak tanımlanabilir.

Tramer verilerin depolanmasındaki temel amaç; araçların özellikle fiyat belirleme gibi kritik süreçlerinde rol oynayan hasar ve sigortalama gibi konularda araç sahiplerinin ve alıcı adaylarının bilgilendirilmesidir. Yeni nesil kayıt alternatiflerinin gelişmesiyle beraber tramer kaydı süreci de online adresler üzerinden beyan edilir. Tramer kaydı sorgulama işlemleri de yine online kanallar aracılığıyla yapılabilir.

Tramer Kaydı Nedir?

Tramer kaydı sorgulama işlemleri yapılmadan önce dikkate alınması gereken kavramlardan biri tramer kaydıdır. Tramer kaydı; aracın daha önceki tarihlerde karıştığı kazalar veya farklı sebeplerden aldığı hasarlarla ilgili bilgi verir.

Özellikle araç fiyatlarının belirlenmesi veya geçmiş dönem hasar limitlerinin öğrenilmesi için tramer no ile kayıt sorgusu yapılabilir. Böylece aracın daha önceki hasar ve kaza kayıtları döküm halinde ve detaylı şekilde incelenebilir.

Tramer Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tramer kaydı sorgulama e-Devlet, SMS ve online yollarla olmak üzere üç farklı alternatife sahiptir. Bu üç kategori üzerinden araçların geçmiş dönem tramer kayıtlarına ve detaylarına ulaşılabilir. Ayrıca varsa kayıtların dökümüne ulaşılabilir. Çeşitli işlem ve incelemeler için ihtiyaç duyulan tramer kaydı dökümleri, çıktı alınarak beyan edilebilir.

Plakadan Tramer Sorgulama

Tramer no sorgulama veya tramer kaydı öğrenme işlemlerinin tümünde plaka bilgisine ihtiyaç duyulur. Çünkü plakalar, araçların kimliği anlamına gelir ve yapılan kayıtlar, plakalar üzerine yapılır. Bu durum tramer kaydı için dikkate alınan hasar ve kazalarda da geçerlidir.

Bir araç kazaya karıştığında veya farklı sebeplerle hasar aldığında, araca ait kayıtlar plaka üzerinden yapılır. Bu kayıtlara ulaşmak için gereken tramer sorgulama sürecinde de plaka bilgisi kullanılmalıdır. Plakadan tramer sorgulama işlemleri için iki ana kaynak e-Devlet platformu ve SMS ile sorgulama sistemidir.

SMS ile Tramer Sorgulama

Özellikle ikinci el araç alım-satım süreçlerinde kritik bilgilendirme kategorilerinden biri tramer kaydıdır. Tramer kayıtları, aracın önceki dönemlerde gerçekleşen kaza durumlarını içerir. Aynı zamanda aracın farklı sebeplere bağlı olarak aldığı hasarlar ve bu hasarların maddi karşılıkları da yine tramer kaydı üzerinden belirtilir.

Tramer kaydı sorgulama SMS yoluyla yapılabilir. SMS ile tramer kaydı sorgulamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

• Plakadan hasar sorgulama yapmak için aracın plakasını bitişik olarak yazıp 5664’e SMS göndermeniz yeterlidir.

• Araçta değişen parça olup olmadığını öğrenmek için “PARÇA” boşluk “PLAKA NUMARASI” yazarak 5664’e SMS gönderebilirsiniz.

• Satın alacağınız araç kaza geçmişine sahipse, hasarlı olan parçaları ve değişim durumlarını öğrenmek için “PARÇA” boşluk “PLAKA NUMARASI” boşluk “HASAR TARİHİ’’ yazan mesajı 5664’e gönderebilirsiniz.

e-Devlet Üzerinden Tramer Sorgulama

Tramer kaydı sorgulama işlemleri için geleneksel yöntemlerin aksine e-Devlet üzerinden birkaç dakikada bilgi sahibi olabilirsiniz. e-Devlet üzerinden tramer sorgulama yapmak için sırasıyla aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir:

• İlk olarak e-Devlet sistemine şifreniz ile giriş yapın.

• Ana sayfada yer alan “e-Hizmetler” butonuna tıklayın.

• Açılan ekrandan “Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi” bölümünü seçin.

• Ekrana gelen listeden “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgisi Sorgulama” başlığını seçin.

• Son olarak açılan ekrana plaka numarasını yazarak “Sorgula” butonuna tıklayın.

Tramer Belge No Nedir?

Tramer belge no, kayıt sorgulama süreçlerinde sıklıkla karşılaşılan kavramlardan biridir. Bu belge numaraları tramer kayıtlarının araştırılması ve belge dökümlerinin alınması adına önem taşır. Tramer no sorgulama işlemi yapmak için poliçe bilgilerinin takip edilmesi gerekir.

Tramer belge no; trafik sigorta bilgi ve gözetiminden sorumlu kamu kurumu tarafından verilen numaradır. Bu numaralara araçların karıştığı kaza sonrası tutulan tespit tutanağı için de ihtiyaç duyulur.

Tramer Belge No Nerede Yazar?

Tramer belge no sorgulama işlemleri e-Devlet kanalı üzerinden yapılabilir. Bu belge numaraları yalnızca aracın önceki dönem kayıtlarına erişmek için değil, tespit tutanakları doldurulurken de kullanılır.

Tramer belge no sorgulama işlemlerini e-Devlet dışında yapmak isteyenler SMS ile kayıt sorgulama sırasında da belge numarasını öğrenebilir. Tramer belge numaraları trafik sigortasının işlem kaydı için gereklidir ve iki sorgu kanalından da öğrenmek mümkündür.

Aracın kazaya karışmasının ardından sürücüler tarafından karşılıklı olarak kaza tespit tutanağı tutulur. Bu belgeler hasarın sigorta tarafından karşılanması için zorunludur. Bilgi bölümüne araçlara ait tramer belge no da yazılır ve aracın trafik sigortasına ulaşılırken bu bilgi kullanılır. Daha önceki tarihlerde yapılan kayıtların incelenmesi ve kaza tespitinde kullanımı için tramer belge no bilgisinin edinilmesi gerekir.