Dynobil Oto Ekspertiz
Dynobil Oto Ekspertiz

Stepne (Yedek Lastik) Nedir, Ne İşe Yarar?

“Stepne nedir, stepne ne demek?” gibi sorular birçok araç sahibi tarafından merak edilen konulardandır. Stepne ya da bir diğer adıyla yedek lastik, güvenli bir sürüş deneyimi sağlamak için olmazsa olmazdır.

Özellikle zorunlu hallerde sürüş deneyiminin devam ettirilebilmesi adına araç içerisinde yedek lastik bulundurulması, hayati bir öneme sahiptir. Bununla birlikte stepne lastikler standart lastiklere göre bir miktar daha boyut olarak küçüktür. Bu durumun en temel sebebi, bu lastiklerin araç içerisinde fazla yer kaplamadan acil durumlarda çözüm sunmasıdır. Yani stepne lastik, sadece acil durumlar içindir.

Stepne lastik; standart lastiğin havasının sönmesi, deformasyon oluşması, yarılma ya da patlama gibi durumlarda kullanılır. Anlaşılacağı üzere stepnenin mutlaka zorunlu durumlarda kullanılması gerekir. Normal şartlar altında bu lastiklerin kullanılması ciddi sorunları beraberinde getirir.

Stepne Lastik Nedir?

Stepne lastik, araçlarda ihtiyaç halinde kullanılmak üzere bulunan yedek lastiklerdir. Sürüş deneyiminin kesintisiz olarak sürdürülmesi ve olası aksaklıklara karşı önlem amacıyla geliştirilen bu lastikler, standart tekerleklerden birçok açıdan farklı özelliktedir. Standart lastiklere göre stepne lastik, çok daha küçük boyutlara sahiptir.

Stepne lastiklerin daha küçük boyuta sahip olması, araç içerisinde kolaylıkla muhafaza edilebilmesini sağlar. Ayrıca yedek lastik stepne, performans ve dayanıklılık açısından da standart lastiklere göre daha düşük niteliklere sahiptir. Dolayısıyla uzun süreli ve standart lastiklerin yerine kullanımı durumunda performans kaybı oluşturabilir.

Öte yandan stepne lastik, çoğunlukla aracın balans ayarına uygun değildir. Bu durum ise araca uyum sağlama konusunda bir başka performans sorununu beraberinde getirir. Fakat bu lastiklerin uzun süreli kullanım için tasarlanmamış olması, doğru kullanımlarda herhangi bir risk ya da benzeri türden olumsuzluk teşkil etmez.

Stepne Lastik Ne İşe Yarar?

Stepne, tamamen zorunlu durumlar ve acil haller için üretilmiş bir lastiktir. Dolayısıyla bu lastiklerin uygun zamanlarda kullanılması ve kısa sürede yerlerine standart lastiklerin takılması gerekir. Kısaca, stepnenin araçlarda bulunması gereken bir yedek lastik güvenlik elemanı olduğunu söylemek mümkündür.

Stepne lastik, standart oto lastiğinin zarar gördüğü her durumda kullanım için uygundur. Stepne lastiğin kullanıldığı durumlar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

• Standart oto lastiğinde oluşan deformasyon ya da bozulmalar
• Oto lastiğinin patlaması
• Standart lastikte gözlemlenen yüksek düzeyde hava kaybı

Özellikle uzun menzilli yolculuklarda mutlaka araç içerisinde stepne bulunmasına özen gösterilmelidir. Şehir içi yolculuklarda da yine stepnenin varlığı önemli bir güvenlik önlemidir.

Stepne Lastiklerin Araç Lastiklerinden Farkı Nedir?

Stepne lastiklerin araç lastiklerinden farkı, temel olarak boyuttur. Bununla birlikte boyutlarının standart oto lastiklerine göre farklılık göstermesi, beraberinde bazı farklılıkları da getirir.

Stepne lastiklerin derinlik ve yanak genişlikleri de standart oto lastiğine göre daha küçüktür. Ayrıca zamanla araç içerisinde bekleyen stepnelerin lastik basınç değerleri de standart lastiklere göre farklılaşır.

Stepne lastiklerin araç lastiklerinden farkları genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

• Standart lastiklere göre boyut, yanak ve derinlik bakımından daha küçüktür.
• Aracın diğer lastikleriyle karşılaştırıldığında balans ayarı farklıdır.
• Standart oto lastiklerine göre daha az dayanıklıdır.
• Dış etkenler nedeniyle araçtaki standart lastiklerin basınç değerleri ile aynı basınç değerine sahip değildir.

Tüm bu farklar göz önüne alındığında yedek lastik, kısa mesafede kullanılmalı ve en hızlı şekilde araca uygun bir standart lastikle değiştirilmelidir.

Öte yandan stepneler de türlerine göre farklılık gösterebilir. Bazı yedek lastik stepne türleri, bazı araçlar için tam olarak uygun olabilir. Bu tarz durumlarda dahi yedek tekerleklerin uzun süreli kullanılması önerilmez.

Hangi Durumlarda Stepne Lastik Kullanılır?

Stepne lastik, acil durum anlarında kullanım için geliştirilmiştir. En nihayetinde deforme olmuş, zedelenmiş, yırtılmış, patlamış ya da kullanılmayacak durumda olan lastiklerle yolculuğa devam etmek sürüş güvenliğini önemli ölçüde tehdit eder. Aynı zamanda bu tarz bir sürüş, diğer sürücülerin ve yayaların da güvenliğini tehdit etmek anlamına gelir.

Dolayısıyla standart oto lastiklerinde; deformasyon, zedelenme, ani ve hızlı hava kaybı, patlama ve sönme gibi durumların gözlemlenmesi halinde stepne lastik kullanılabilir. Bu doğrultuda stepnelerin kullanımı temel olarak iki açıdan önemlidir. Birincisi sürüş deneyimini devam ettirmek ve yolda kalma gibi durumları önlemektir. Diğer bir durum ise diğer sürücü, araç ve yayaların güvenliğini tehdit edebilecek bir duruma sebebiyet vermemektir.

Stepne Nasıl Takılır?

Stepne lastik, oldukça kolay bir şekilde takılabilir. Bununla birlikte mutlaka lastik değişimi esnasında güvenlik önlemlerinin alındığından emin olunmalıdır. Aksi durumlarda ciddi tehlikeler ortaya çıkabilir. Dolayısıyla lastik değiştirme işlemine mutlaka başlangıç aşamasında gerekli güvenlik önlemlerini alarak başlamakta fayda vardır.

Bazı stepnelerde stepne kılıfı bulunur. Değişim işlemine başlamadan önce bu kılıf çıkarılmalıdır. Kılıf çıkarılmasının ardından yedek lastik değiştirirken şu işlemler uygulanmalıdır:

• Başlangıç aşamasında mutlaka aracınızın düz bir zemin üzerinde ve çalışır vaziyette olmadığından emin olmalısınız.
• Ayrıca el freninin çekili olduğundan emin olmanız gerekir.
• Aracınızda bulunan flaşör ya da üçgen levhayı diğer sürücüleri uyaracak şekilde lastik değişimi yapacağınız alana yerleştirmelisiniz.
• Yedek lastiği, krikoyu ve işlemde kullanacağınız diğer ekipmanları bagajdan veya bulunduğu yerden çıkarın. Stepneyi kontrol edin ve basıncının yeterli olup olmadığını test edin.
• Krikoyu aracın alt bölümüne uygun şekilde yerleştirin ve lastiğin yer ile temasını kesin.
• Araçta deforme olmuş lastiği bijon somunlarını sökerek çıkarın.
• Çıkardığınız yere stepneyi aynı şekilde takın ve bijon somunlarını sert bir şekilde sıktığınızdan emin olun.
• Kriko kullanarak aracı zemine indirin, bijon somunlarını tekrar kontrol ederek sıkın ve doğru takıldığından emin olun.

Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra yedek lastik üzerinde performans testi yapmanızda fayda vardır. Dolayısıyla başlangıç aşamasında düşük hızlarla lastiğinizin performansını ve güvenliğini testten geçirin. Böylelikle en yakın lastikçiye ulaşıncaya dek stepnenizi güvenle kullanabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise stepne takılıyken yüksek hızlara çıkmamak olacaktır.

Her Araçta Stepne Lastik Bulunur Mu?

Stepne lastik, mutlaka her araçta bulunması gereken yardımcı güvenlik ekipmanıdır. Bununla birlikte her araçta stepnenin bulunduğunu söylemek doğru değildir. Öte yandan bu durumla ilgili, stepnelerin zorunlu olarak araçlarda bulunmasını gerektiren herhangi bir yasa da yoktur. Ancak araç muayenesi gibi işlemlerde yedek lastiğin araç içerisinde bulundurulması bir zorunluluk hali olarak belirlenmiştir.

Stepne Lastik Ömrü Ne Kadardır?

Stepne lastik, tamamen acil durumlarda ve zorunlu hallerde standart lastiklerin yerine kullanım için üretilmiştir. Dolayısıyla bu lastiklerin normal yolculuklarda, standart lastikler sağlamken kullanılması önerilmez. Ayrıca stepne lastikler, klasik oto lastiklerine göre dayanıklılık açısından da farklıdır. Standart lastiklere göre daha düşük mukavemete ve dayanıklılığa sahip olan stepne, orijinal lastik yerine kullanılamaz.

Stepne Lastikle Kaç KM Gidilir?

Yedek lastik stepne ile yaklaşık olarak 50-80 km kadar yolculuk yapmak mümkündür. Fakat her durumda yolculuk süresi aynı ölçüde değildir.

Stepne seti ile yapabileceğiniz kesintisiz yolculuğun süresi;

• Aracın hızı,
• Kullanım biçimi,
• Araç ağırlığı,
• Gidilen yolun yapısal özellikleri ve koşulları

Gibi etkenlere göre farklılık gösterir. Ayrıca yedek lastikle yolculuk yaparken mutlaka aracın hızı olabildiğince düşük tutulmalıdır. Aksi durumlar ciddi güvenlik sorunlarına sebep olabilir.