Dynobil Oto Ekspertiz
Dynobil Oto Ekspertiz

Mazot Pompası Arızası Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Araçlardaki motorlar kullandıkları enerji türüne göre farklılık gösterir. Mazot ile çalışan motorlara sahip olan araçlar; dizel motorlu araçlar olarak tanımlanır. Aracın motor türüne, yani kullandığı enerji türüne göre araçta bulunan parçalar da farklılık gösterir. Mazot pompası da bu doğrultuda sadece dizel araçlarda bulunan bir parçadır.

Yakıt pompası olarak da bilinen mazot pompasının temel işlevi, mazotu depodan alarak motora çalışması üzerine iletmektir. Dolayısıyla mazot pompası, dizel araçlar için hayati düzeyde öneme sahip olan bir parçadır.

Düzenli, rutin ve doğru bir bakım uygulamasıyla mazot pompasında herhangi bir sorunla karşılaşma olasılığınız azalır. Fakat aracınızın yakıt sistemine yönelik düzenli bakım yaptırmadığınız durumlarda mazot pompası arızası ile karşılaşabilirsiniz. Bu tarz durumlarda yakıt pompası hakkında bilgi sahibi olmak, söz konusu arızayı tespit etmeniz açısından son derece önemlidir.

Mazot Pompası Nedir?

Mazot pompası ya da bir diğer adıyla yakıt pompası, dizel araçlarda motorun çalışması için depodan mazotu alarak motora ileten parçadır. Dizel araçlar için oldukça kritik öneme sahip olan bu parça, depo ve motor arasında konumlanır. Motorun çalıştırılması ile birlikte devreye girer ve depodan aldığı enerjiyi motora iletmeye başlar.

Mazot pompa arızası ise birçok etken nedeniyle ortaya çıkabilir. Aracın bakımını aksatmak ya da aldığınız yakıtın kalitesi, yakıt pompasında arıza oluşumuna neden olabilir. Özellikle bozuk, tortulanmış ya da kil gibi oluşumlara ev sahipliği yapan yakıtlar, mazot pompasında ciddi düzeyde arızaların oluşmasının en temel nedenidir. Dolayısıyla mutlaka dizel aracınız için yakıt aldığınız istasyonların güvenilirliğine ve yakıtın kalitesine dikkat etmeniz gerekir.

Mazot Pompası Arızası Nedir?

Mazot pompası arızası, pompa sistemi içerisinde bulunan parçaların işlevlerini yerine getirmeyerek bozulmasıdır. Dizel ya da benzinli araç fark etmeksizin yakıt pompaları, motorun çalışmasıyla birlikte aktif olur ve motor çalışmaya devam ettikçe işlevini yerine getirir. Bu durum yakıt pompalarında çıkabilecek herhangi bir arızanın, aracın hareket kabiliyetine ve çalışmasına doğrudan etki edeceği anlamına gelir.

Mazot Pompası Bozulursa Ne Olur?

Mazot pompası bozulursa; aracınızın motoruna, aracın çalışması için ihtiyaç duyduğu yakıt iletilmez. Dolayısıyla yakıt pompasının bozulması halinde motor düzgün ve sistemli bir şekilde çalışmaz.

Mazot pompasının bozulduğu durumlarda çoğunlukla;

• Aracın zorlukla ve güçlükle çalışması,
• Aracın stop etme eğilimi göstermesi,
• Tekleme,
• Motorun hatalı ateşleme yapması

Gibi olumsuzluklar meydana gelir.

Mazot Pompası Arızası Belirtileri

Mazot pompası arızası belirtileri, açık bir şekilde gözlemleyebileceğiniz fiziksel etkilerdir. Mazot pompasının arıza belirtilerini genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak mümkündür:

• Araç normalde olduğundan daha geç ve zorlukla çalışır.
• Motor stop edecek gibi çalışır ya da aniden stop eder.
• Motora gaz verilmesi durumunda boğulma gibi sorunlar ortaya çıkar.
• Araç normalde olduğu gibi hızlanamaz. Çekiş gücü azalır.

Tüm bunların dışında yakıt pompasında arıza oluşması halinde aracın egzozundan siyah dumanlar attığını gözlemlemeniz de olasıdır. Aracınızın bu tarz belirtiler gösterdiğini düşünüyorsanız mazot pompası tamiri yaptırmak sorunu çözecektir.

Mazot Pompası Niye Bozulur?

Mazot pompası, aracın yakıt sisteminin düzenli olarak bakımdan geçmemesi ya da sürekli olarak kalitesiz yakıt kullanımı nedeniyle bozulur. Ayrıca sıklıkla aracın çeyrek depo olacak şekilde doldurulması ya da düzenli olarak düşük miktarlarda yakıt almak da yine mazot pompasının arızalanmasına sebep olabilir.

Mazot Pompası Bozulursa Ne Yapılmalı?

Yakıt pompasında oluşabilecek olası arızalarda mutlaka mazot pompası tamiri yapılmalıdır. Aksi durumlarda aracın performansı düşebileceği gibi aynı zamanda hiç çalışmaması da olasıdır. Aynı zamanda yakıt pompası arızası, sürüş güvenliğinizi de önemli ölçüde tehdit eder.