Dynobil Oto Ekspertiz
Dynobil Oto Ekspertiz

Engelli Raporu ile Araç Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Gün geçtikçe araç almak daha da zorlaşıyor. Çünkü araç fiyatları günden güne yükseliyor. Ancak eğer bir engel durumunuz varsa bu fiyat artışlarından daha az etkilenilirsiniz. Nasıl mı? Çok basit! Tek yapmanız gereken engel düzeyini resmi bir sağlık raporu ile belgelemek! Tabii sıfır araç alımında ÖTV (Özel Tüketim Vergisi), KDV (Katma Değer Vergisi) ve MTV, yani Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin indiriminden yararlanmak için bazı şartları karşılamanız gerekiyor.

Eğer bir engel durumunuz varsa hayat birçok açıdan sizin için zor olabilir. Hayatta karşılaşabileceğiniz zorluklara karşın devlet tarafından size verilen bazı haklar da bulunuyor. Bu haklardan en önemlilerinden biri de vergi muafiyetidir. Ve vergi muafiyetinin de en çok kullanıldığı alan da sıfır araba alımlarıdır. Çünkü bilindiği gibi ülkemizde araba fiyatlarının bu denli yüksek olmasında vergilerin çok büyük bir payı vardır ve bu vergilerden muaf olmak insanlar için büyük bir avantaj anlamına geliyor. Öyle ki bir milyon ₺ satış fiyatı olan bir aracı yarı fiyatına almanız mümkün olabiliyor.

Peki bu büyük indirimden yararlanmak için neler yapmanız gerekiyor, ya da hangi şartları karşılamalısınız? Bunun gibi sorular sizin de aklınızı kurcalıyorsa bu içerik tam size göre! Engelli bireylerin sıfır araç alımlarına dair merak edilenleri sizler için derledik.

Engelli Raporu ile Araç Nasıl Alınır?

Engelli raporu ile araç almak için bazı belgelerin sunulması gerekir. Bu belgelerden belki de en önemlisi engelli sağlık raporudur. Engel bildiren bu raporu mutlaka tam teşekküllü bir hastaneden almanız gerekir. Ayrıca bu raporda engel yüzdesinin mutlaka belirtilmesi de gerekir. Çünkü engel yüzdesine göre indirimin oranı değişmektedir. Ayrıca aracın güncel değerinin belli bir limitin altında olması gerekir. 2023 yılı için engelli indirimli araç limiti 1 milyon 4 bin ₺ olarak belirlenmiştir. Yani almak istediğiniz aracın değeri sadece bu limitler dahilinde ise ÖTV, KDV ve MTV indiriminden yararlanabilirsiniz.

Engelli indiriminden faydalanmak için ibraz etmeniz gereken bir diğer belge de ÖTV belgesidir. Bu belge ile Özel Tüketim Vergisi’nin daha önce düzenli bir şekilde ödendiği gösterilir. Haliyle bu belgeyi vergi dairesinden almanız gerekiyor. Son olarak ise eğer engel oranınız yüzde 90’nın altında ise yani araç kullanabilecek durumdaysanız sürücü belgenizi de yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

Engelli Raporu ile Araç Almanın Avantajları Nelerdir?

Engelli olmak hayatın birçok alanında kısıtlayıcı olabilir. Ama araç satın almak bu kısıtlayıcı alanlardan biri değil! Çünkü bir engelli birey olarak araç satın almaya karar verdiğinizde birçok farklı avantajı da elde edebilirsiniz.

Örneğin; özel tüketim, katma değer ya da motorlu taşıtlar vergilerinin tamamını ödemekten kurtuluyorsunuz. Birçok insan için sadece bu durum bile yeterince büyük bir avantaj iken elde edeceğiniz avantajlar bununla sınırlı kalmıyor. Park yeri konusunda da büyük avantaj elde ederek engelli bireyler için özel olarak ayrılmış yerlere park edebilirsiniz. Özellikle park yeri sorununun sık yaşandığı büyükşehirlerde yaşıyorsanız, bu durum sizin için büyük bir avantaja dönüşüyor.

Son olarak da almaya karar verdiğiniz modeli kendinize uygun şekilde özelleştirebilmeniz yer alıyor. Yani aracı kendi engelinize uygun şekilde düzenleyip daha rahat bir sürüş deneyimi yaşayabiliyorsunuz.

Örneğin; seçtiğiniz model araç düz vitesli ve vites topuzu alışıla geldiği gibi ön konsolun ortasında. İsterseniz düzenleme yaparak vitesi bir selektör gibi direksiyon simidinin altına taşıyıp parmaklarınızla kolayca vites değiştirebiliyorsunuz. Aynı işlemi gaz-fren ve debriyaj pedallarına da uygulayıp pedalları el ile kontrol edebilirsiniz. Diğer bir değişiklik olarak isterseniz aracın koltuklarını kaldırtıp kendi tekerlekli sandalyeniz için yer açabiliyorsunuz. Tercih sizin!

Engelli Raporu ile Alınan Araçlar Nasıl Satılır?

Her araç gibi engelli raporu ile alınan araçlar da ikinci el olarak satılabilir. Ancak vergi indirimi ile alınan engelli araçlarının vergi ödemeden satışı için bazı şartların karşılanması gerekir. Bu şartlardan en önemlisi aracın alımından sonra beş yıl geçmesidir. Eğer engelli aracını beş yıldan önce satmaya karar verirseniz vergi tutarı hesaplanır ve vergi ödemek zorunda kalırsınız. Aynı durum araç sahibi engelli bireyin vefat etmesi sonucu gerçekleştirilmek istenen satışlar için de geçerlidir.

Engelli araç satışlarında beş yıl bekleme şartının aranmadığı ve vergi ödemek zorunda kalınmadığı iki istisnai durum vardır. Birincisi aracın engelli bir bireyden engelli bir bireye satıldığı durumlardır. Bu durumda vergi ödenmez ve beş yıl bekleme şartı aranmaz. İkinci durum ise yangın ya da deprem gibi doğal afetler veya bir kaza sonucu hasar almış engelli araçların satışıdır. Bu durumda da beş yıl beklemeye gerek kalmadan araç satılabilir ve vergi ödenmek zorunda kalınmaz.

Engelli Raporu ile Araç Almanın Şartları Nelerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi engelli raporu ile indirimli araç alımının en büyük şartı engel durumunun sağlık raporu ile kanıtlanmasıdır. Üstelik bu raporda engel yüzdesi ile engel tipi de belirtilmelidir. Çünkü engel yüzdesine göre vergi indirimi de değişmektedir. Engel yüzdelerine göre vergi indirimleri şu şekilde belirtilebilir:

Engel düzeyi yüzde 40 ile yüzde 89 arasında olan bireyler için ÖTV ve KDV indirimi uygulanır Bireyin engel düzeyi yüzde 90 ve üzerinde ise ÖTV’den muaf tutulur. Ancak aracı kendi üzerine alabilmesi için H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir. Eğer birey H sınıfı bir ehliyete sahipse aracı kendi şartlarına göre düzenlemek zorundadır. Ancak aracı yakınları kullanacaksa aracı düzenleme şartı aranmaz.

Engelli kişi eğer aracı kendi kullanmak istiyorsa A ya da B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak zorundadır. Engelli raporunda kişinin otomatik araç kullanabilip kullanamayacağı belirtilmelidir. Kişi bu ibareye uygun olarak bir araç seçmelidir.

Kimler Engelli Raporu ile Araç Alabilir?

Engel durumu sağlık raporu ile belirlenmiş kişiler kendi adlarına araç satın alabilir. Ancak sürücü belgesi de alabilmek için kişinin mental bir engeli bulunmamalıdır. Bu durumda yüzde 49-89 arasında işitme, nörolojik, ortopedik engeli bulunanlar veya uzuv kaybı yaşayanlar araç satın alabilir. Bunun dışında yüzde 90 ve üzeri engeli bulunanlar düzenlemek şartı ile kendilerine ya da yakınlarına araba alabilir.

Araç Alırken Engelli Raporu İndirimi Yüzde Kaçtır?

Raporda belirtilen engel yüzdesine göre indirim oranı değişmektedir. Yüzde 40 ile 89 arası engeli bulunan bireyler için ÖTV’den yüzde 26.3, KDV’den ise yüzde 15.24 oranında indirim yapılmaktadır. Engel yüzdesi 90 ve üzeri olan bireyler ise ÖTV’den muaf tutulur.

Engelli bireyler araç kendilerine ya da yakınlarına araç alırken vergi indirimi avantajından faydalanabilir. Aracını nasıl almış olursa olsun aracını daha yakından tanımak isteyenlerin veya satış konusunda alıcıya daha net bilgi vermek isteyenlerin daimî adresi ise Dynobil Oto Ekspertiz! Özel olarak geliştirilmiş performans testleri ve gelişmiş teknolojik altyapısıyla Dynobil, aracınızı her koşulda ve şartta test ederek size en doğru ve güncel bilgileri sunar.