Dynobil Oto Ekspertiz
Dynobil Oto Ekspertiz

Elektrikli Araç Almanın Avantajları ve Dezavantajları

Yeni nesil araç teknolojisiyle birlikte araç modellerinde de dönüşüm yaşandı. Bu sürecin en sükse yaratan sonuçlarından biri olarak elektrikli araçlar üretildi ve kullanımına başlandı. Geleneksel yakıt araçlarının aksine çevre dostu ve tasarruf odaklı elektrikli otomobiller yaygın olarak tercih ediliyor.

Otomobil alacak olanlar için tercihler arasında yer alan elektrikli otomobiller hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Elektrikli otomobil sahibi olmanın getirdiği avantajlar ve dezavantajlarla ilgili başlıklara, süreç detaylarına ve aradığınız tüm cevaplara yazımızı inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Elektrikli Araç Nedir?

Elektrikli araç; en basit tanımıyla yakıt olarak elektrik enerjisini kullanan araç modelidir. Geleneksel yakıt yakımı modellemesinin aksine, motor gücünü depolanan elektrik haznesinden alır. Bu bağlamda çevre dostu bir model olarak karşımıza çıkar. Çevresine herhangi bir fosil yakıt artığı bırakmayan elektrikli araçlar sayesinde hava tabakasına zarar vermeden taşıt kullanmak mümkündür.

Karbon salınımı tüm dünyada çevresel zarar açısından ilk sırada yer alır. İnsanların ulaşım araçları konusundaki ilk tercihi de yakıt yakımı yapan karbon salınımlı araçlar olunca çevre zararı inanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Bu durum karşısında en nitelikli çözümlerden biri olarak elektrikli araçlar üretilmiş ve karbon salınımı, fosil yakıt zararı olmadan araç kullanmak mümkün hale gelmiştir. Tork desteğiyle güçlü ve dengeli araç modellemesinin bir örneği olan elektrikli araçlar aynı zamanda gürültü kirliliğine de otomatik bir çözüm sunmuştur.

Elektrikli Araçların Avantajları Nelerdir?

Elektrikli otomobil markaları tarafından birbirinden farklı modellerle piyasaya sürülen araçlar arasında tercih yapmak için öncelikle bu araçların avantajlarından haberdar olmak gerekir. Çünkü elektrikli araçlar geleneksel yakıt yakımlı araçlara oranla pek çok avantajı beraberinde getirir. Sürüş deneyiminden çevre ilişkisine kadar sayısız konuda elektrikli araç kullanımıyla avantaj sağlanır.

Çevre Dostu

Yakıt araçları fosil atık ve karbon salınımı nedeniyle çevre kirliliğinin en temel unsurlarından biridir. Bu sorun dünya nüfusu ve araç kullanımı söz konusu olduğunda devasa boyutlara ulaşır. Dolayısıyla hava kirliliği başta olmak üzere yakıt araçları kronik bir sorun haline gelmiştir.

Onlarca yıldır karbon salınımını engellemek için uygulanan tedbirler artık yetersiz kalmışken, kesin çözüm olarak elektrikli araçlar devreye girmiş ve bu küresel krizin çözümü olmuştur.

Elektrikli araç şarj istasyonu aracılığıyla şarj edilebilen ve çalışma gücünü depoladığı elektrikten alan bir modeldir. Dolayısıyla herhangi bir sıvı ya da katı yakıta ihtiyaç duymaz. Bu sayede yakıt yakımı sonrası ortaya çıkan karbon salınımı ve fosil atık meydana gelmez.

Elektrikli araçların en temel avantajlarından biri çevre dostu olmasıdır. Bu nedenle araç sahibi olmak isteyenler için çevre dostu bu modelin alımı da çeşitli avantajlarla teşvik edilir.

Konforlu Sürüş Keyfi

Elektrikli araçlar hakkında elde edilen veriler kullanım konforu açısından yaşanan avantajı ortaya koymuştur. Bunlardan ilki sürüş deneyimiyle ilgilidir.

Yol tutuşu ve motor performans değerleri düşünüldüğünde geleneksel modellere oranla elektrikli araçlar yeni nesil teknolojilerin avantajını sunar. Son seviye donanımlara sahip elektrikli araçlar, konforlu bir sürüş deneyimi sunar ve üst düzey güvenlik koruması sağlar.

Düşük Yakıt Maliyeti

Elektrikli araç şarj ünitesi kullanılarak depolama yapılan modellerden biridir. Bu ünitelerden alınan elektrik enerjisi, araç haznesinde depo edilerek sürüş esnasında kullanılır. Km bazlı kullanım düşünüldüğünde, geleneksel araç modellerine kıyasla düşük yakıt maliyeti elektrikli araçların en kritik avantajlarından biridir. Yakıt yakımı ve kullanımı konusunda akıllı sistemler tarafından yönetilen bu model, km başına harcanan enerjiden tasarruf edilmesini sağlar.

Düşük yakıt maliyeti avantajıyla üretilen elektrikli araçlar, uzun vadede tasarruf imkanı sağlar. Böylece araç sahipleri çevre dostu ve yüksek sürüş konforu yakaladıkları bu otomobilleri mali tasarruf avantajıyla kullanabilir.

Yakıt yakma modelli geleneksel otomobillerde, kullanım hacmi ve km başına yakıt tüketimi akıllı sistemler tarafından yönetilemez. Ancak elektrikli modellerde bu hesaplamalar otomatik olarak yapılır ve km başına maliyet planlanabilir.

Düşük Bakım Masrafı

Elektrikli araçlar bakım süreçlerinde de avantaj sağlayan modellerdir. Herhangi bir arıza veya rutin bakım sürecindeki maliyet oranları standart araç modellerine oranla daha düşüktür. Uzun vadede araç sahipleri için önemli maliyet tasarrufları sağlanır.

Aynı zamanda elektrikli araç modellerinde, rutin bakım işlemleri ve bu işlemlerde ihtiyaç duyulan uygulamalar geleneksel araçlara göre daha azdır. Böylece yalnızca maliyet konusunda değil, uygulama ve zaman kullanımı yönünden de bakım sürecinde avantaj sağlanır.

Şarj İstasyonu Bulma Kolaylığı

Elektrikli araçlar hareket kabiliyeti ve motor gücünü, depoladıkları elektrik enerjisinden alır. Bu enerji şarj istasyonları ile sağlanır. Elektrikli araçların şarj ihtiyacını karşılarken istasyon aramak zorunda kalmazsınız. Çünkü kullanım oranı hızla yaygınlaşan bu modeller için artık istasyon bulmak oldukça kolaydır. Böylece ihtiyaç duyulan her an aracı şarj etmek mümkün hale gelir.

Elektrikli Araçların Dezavantajları Nelerdir?

Her araç modeli gibi elektrikli araçlar için de avantajlarla birlikte dezavantajlar da söz konusudur. Geleneksel modellere oranla daha az olan bu başlıklar, yine de araç almak isteyenler açısından önem taşır.

Araç alım süreçlerinde modellerin avantajları kadar dezavantajlarına da hakim olmak gerekir. Dolayısıyla araç almak isteyenlerin bu dezavantajlar hakkında da araştırma yapması kritiktir. Elektrikli araçların dezavantajları ve detaylarına dair tüm cevaplara aşağıdaki başlıkları inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Uzun Şarj Süresi

Elektrikli araçlar tüm çalışma performansını, motor gücünü, iç aksam enerjisini ve mekanik donanım ihtiyaçlarını elektrik haznesinden alır. Ancak elektrikli araçların şarj süresi kullanıcıların dezavantajlı olduğu bir konudur.

Yakıt yakımlı araçların enerji ihtiyacı anında karşılanır. Depoya konulan yakıtın ardından hemen kullanıma başlanabilir. Ancak elektrikli araçların şarj dolumu için uzun sürelere ihtiyaç duyulur. Dolayısıyla yakıt dolum süreçleri için harcanan zamandan dolayı kullanıcılar dezavantajlıdır.

Yüksek Fiyat

Araç modelleri arasında değerlendirme yapılırken, fiyatlandırma son derece kritik bir başlık olarak karşımıza çıkar. Bütçe yönetimi açısından önem arz eden bu konuda elektrikli araçlar dezavantajlı grupta yer alır. Çünkü geleneksel araç modellerine oranla elektrikli otomobiller daha pahalı satılır.

Yeni nesil araç teknolojilerinin üretim maliyetinden satış fiyatı da etkilenir. Aynı zamanda sahip olduğu yüksek standartlı özellikler ve kullanım avantajları nedeniyle satış fiyatları daha yüksektir.

Belirsiz Piyasa Şartları

Elektrikli araçlar kısa süre önce üretime geçen modellerdir. Bu nedenle fiyatlandırma pariteleri henüz belirsiz bir konumda yer alır. Piyasa değişkenleri zamanla belirlendiği için bu kadar yeni bir modelin fiyat belirsizliği yaşaması doğaldır. Ancak bu durum araç sahibi olmak isteyenler açısından dezavantaja neden olur. Alım satım süreçlerinde belirsiz piyasa şartları, araç değerlerini doğru saptamakta zorluk yaratır. Elektrikli otomobil fiyatları marka, model ve üretim yılına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Elektrikli Otomobil Türleri Nelerdir?

Elektrikli araçlar kendi içinde farklı türlere ayrılır. Bu türler yakıt kullanımı, araç performansı, kullanım hacmi gibi konularda değişken özelliklere sahiptir. Araç alım sürecinde elektrikli otomobil tercih edenlerin, türler arasındaki ayrımlara dikkat etmesi gerekir. Çünkü her araç modelinin kendine ait avantajları ve dezavantajları bulunur. Dolayısıyla alım sırasında uygun tercihleri yapmak için elektrikli otomobil türlerine hakim olmak önem taşır.

Elektrik otomobil türleri aşağıdaki gibidir:

1. Tamamen Elektrikli Otomobiller

Pure electric car olarak adlandırılan tamamen elektrikli modeller, araçların tüm aksam ve motor gücünü elektrik haznesinden karşıladığı modellerdir. İlk çalışma anından itibaren iç ve dış aksamlar, mekanik donanımlar, ek parça ve sistemler elektrik enerjisiyle çalışır. Bu sayede aracın farklı herhangi bir yakıta ihtiyaç duymadan çalışması sağlanır.

Geleneksel araç modellerinde motor için ayrı, iç ve dış aksamlar için ayrı enerji türleri kullanılır. Motor gücü fosil yakıtlardan alınır ve yakıt yakımıyla enerji üretilir. İç ve dış aksamlar ise aküden alınan elektrik enerjisiyle çalışır. Ancak tam elektrikli araçlar arabanın ihtiyacı olan enerjinin tamamı için elektrik haznesinde bulunan enerjiyi kullanır.

2. Tam Hibrit Otomobiller

Tam hibrit otomobiller kendini şarj edebilen otomobil olarak da bilinir. Bu otomobil türü içten yanmalı motor modellemesiyle üretilir. Bataryalarının yüksek hacimli güç içermesine karşılık bir elektrik motoruna ihtiyaç duyarlar. Birkaç km elektrikle gittikten sonra içten yanmalı motor devreye girer. Park etme ya da hafif hızlanma durumlarında bu otomobil türü kendini şarj etmeye başlar. Bu özelliğini de yine sahip olduğu içten yanmalı motor türüne borçludur.

Fren esnasında tam hibrit otomobillerde oluşan kinetik enerji, elektrik enerjisine dönüştürülür. Bu enerji depo edilerek daha sonraki ateşlemeler esnasında kullanılabilir. Tam hibrit otomobiller misyon değerleri açısından geleneksel otomobil türlerine kıyasla avantajlı konumda yer alır. Kinetik enerjinin dönüşümüyle birlikte elde edilen elektrik enerjisi emisyon değerlerini düşürür ve hedef standartlara yaklaştırır.

3. Hafif Hibrit Otomobiller (MHEV)

Elektrifikasyon açısından daha az hacme sahip olan hibrit modellere hafif hibrit model adı verilir. Bu otomobillerde elektrik motorları direkt olarak şanzımana bağlıdır. Modelin temel çalışma prensibi turbo motorların sistemleriyle aynıdır. Kalkış ve hızlanma aşamaları için elektrik haznesinden enerji aktarımı yapılır. Böylece emisyon değerleri düşürülür ve fosil atık oranı azalır. Karbon salınımı açısından geleneksel modellere oranla daha az atık avantajı sağlar. İçten yanmalı motorların ömrünü uzatan elektrik enerjisi destekli bir model olarak tercih edilir.

4. Plug-in Hibrit Otomobiller (PHEV)

Plug-in hibrit otomobiller tam hibrit modellerine kıyasla menzil açısından avantaj sağlar. Bu modellerde daha geniş bir hacme sahip olan elektrik haznesi ile ortalama 60 km yol almak mümkündür. Yani şehir içi dolaşım esnasında aracın elektrik enerjisi kullanması sağlanır. Uzun yol sırasında ise aracın içten yanmalı motoru devreye girer ve yakıt tüketimine geçiş yapılabilir.

Şehir içi ihtiyaçların karşılanması sırasında elektrik menzili açısından beklentileri karşılayan bu modellerin markalara göre hazne genişliği farklılık gösterir. Dolayısıyla alınan plug-in hibrit modellerde ortalama 60 km olan menzil, bazı markalar için 100 km’ye kadar çıkabilir. Elektrikli menzil tamamlandıktan sonra aracın kullanımı için gereken enerji yakıt yakımından alınır ve içten yanmalı motor çalışmaya başlar.

5. Yakıt Hücreli Otomobiller (FCEV)

Gaz ve hava reaksiyonuyla enerji kullanımı sağlayan otomobil türüdür. Bu modellerde yakıt hücrelerinin hidrojen odaklı olması sebebiyle elektrikli modellerle benzer karbon salınım avantajı sağlanır. Dolayısıyla yakıt hücreli otomobiller de elektrikli otomobil kategorisinde değerlendirilir.

En önemli farklardan biri enerjinin bir pilde depolanmamasıdır. Haznede bulunan gazın hava etkileşimiyle güdümlendiği bir sisteme sahiptirler. Fosil atık avantajı bu modeller için de geçerlidir. Elektrikli otomobillere oranla bir avantaj daha sunarlar çünkü depolama hazneleri, elektrikli araçlar söz konusu olduğunda daha hafiftir.

Yakıt hücreli otomobiller için söz konusu dezavantajlar arasında en önemli başlık bakım maliyetidir. Çünkü katalitik konvertörü başta olmak üzere platin malzemeye ihtiyaç duyulur. Parça maliyeti karşılaştırmalarında platin malzemenin pahalılığı sebebiyle bu araçların bakım-onarım süreçleri daha maliyetlidir. Ancak rutin bakım ihtiyacı ve olası arıza riskleri açısından zaman aralıkları uzundur ve maliyet dengesi bu şekilde sağlanabilir. Diğer araç modelleri gibi rutin bakım süreçleri için kısa zaman dilimleri baz alınmaz.

Türkiye’de Satılan Elektrikli Araçlar Nelerdir?

Ülkemizde satışa sunulan onlarca araç modeli arasında son dönemin en yaygın tercihi elektrikli araçlar olmaktadır. Bu bağlamda satışı bulunan marka ve modeller hakkında bilgi sahibi olmak önem taşır.

Araç almak veya aracını yenilemek isteyenler, elektrikli araç sahibi olmak istediğinde karşılaştırma yapması gerekebilir. Bu karşılaştırmalar esnasında araç markalarının elektrikli modellerini tanımak avantaj sağlar.

Türkiye’de satışı bulunan elektrikli araçlar şu şekilde sıralanabilir:

Hyundai Kona

Hyundai markasının pek çok modeli ülkemizde yaygın şekilde tercih edilir. Bunlar arasında elektrikli modeli için de yoğun bir talep söz konusudur.

Kona modeli, 4.205 mm uzunluğundadır ve 1.800 mm genişliğe sahiptir. 100 kw güce sahip olan Hyundai Kona, 395 Nm tork üretebilen elektrikli bir motor modeli içerir. 0’dan 100’e 9.9 saniyede çıkabilen Kona modeli, 305 km menziliyle ileri menzilli grupta yer alır. Yüksek menzil grubuna geçiş için Kona modelinin üst segment çalışmaları ise yakın zamanda lansmanla sunulmuştur.

Jaguar i-Pace

Jaguar marka araçların yoğun rağbet gördüğü ülkemizde elektrikli araç sahibi olmak isteyenler için de i-Pace modeli satışa sunulmuştur.

Jaguar i-Pace modelleri 4.862 mm uzunluk, 2.139 mm genişlik ölçülerine sahip ve 1.565 mm yüksekliğinde otomobillerdir. Ayrıca bu araçlar 0’dan 100’e 4.8 saniyede çıkabilir ve menzil değeri 470 km olarak ölçülmüştür. 696 Nm tork üreten elektrikli motoruyla öne çıkan i-Pace modeli 200 km/s hıza ulaşabilir.

BMW i4

Türkiye’de en fazla tercih edilen araç markalarından biri BMW’dir ve elektrikli araç modeliyle de bu talep yoğunluğunu sürdürmeyi başarmıştır. i4 modeliyle elektrikli araç piyasasına giriş yapan BMW’nin bu modeli; 544 beygir gücündedir. Ayrıca 795 Nm tork üretebilen araç 0’dan 100’e 3.9 saniyede çıkabilir ve menzil değeri 521 kilometredir. Maksimum hız değeri i4 modellerde 225 kilometreye ulaşabilir.

Mercedes-Benz EQA

Araç markaları arasında en köklü ve en çok tercih edilen alternatiflerden biri Mercedes-Benz'dir. Elektrikli araçlar için sayısız alternatif sunan markanın bu kategorideki en gözde modeli ise EQA modelidir. 215 kw güce sahip motoruyla beklentileri karşılayan EQA modeli, 0’dan 100’e 6 saniyede çıkar ve 160 km/s hıza ulaşabilir.

TOGG T10X

Türkiye’nin elektrikli araç piyasasındaki marka değeri TOGG, kısa sürede üretim ve tasarımda çığır açan bir otomobil olarak karşımıza çıktı. Elektrikli otomobil modellerinin tümünde olduğu gibi TOGG için de yeni nesil teknolojiler kullanıldı ve birbirinden farklı modellemelerle tüm beklentilere cevap verildi. T10X TOGG modeli, elektrikli araç alternatifleri arasındaki en tasarruflu modellerden biridir ve aynı avantajı fiyatlandırma konusunda da sunar.

TOGG T10X modeli 88.5 kWh haznesi sayesinde 521 km menzil sunar ve yüksek kapasiteli menzil grubunda yer alır. 350 Nm tork üretebilen yeni nesil motoruyla üstün performans sağlayan T10X modeli 218 beygir gücündedir. Elektrikli araçlar arasında hem yeni nesil teknolojileri yansıtan hem de üstün motor performansı sunan modellerden biri olarak yerini almıştır.